g-remarketing
Menü
2018. feb. 15

Ezt mutatják nekünk jelenleg a debreceni ingatlanárak

_data/news_1518702118.jpg

A dh.hu által publikált adatok alapján a tavalyi évben folytatódott az ingatlanok drágulása. A panellakások esetében ez 11 százalékos növekedést jelentett 2017 második felében, már-már megközelítve a tégla lakások árait, melyek kisebb mértékben változtak.

Újépítésű ingatlanok tekintetében az országos trendhez igazodva Debrecenben is emelkedő kereslet és kínálat mutatkozik. A debreceni újépítésű lakások négyzetméterára 2017-ben 400 ezer forint környékén realizálódott. Debrecen kiemelt övezetében számos projekt lakásai még a kivitelezés elindulása előtt eladásra kerülnek. Ehhez a dinamikus piachoz hozzájárul természetesen a CSOK is, melynek a jól ismert 10+10-es konstrukciója sok fejlesztés esetében igényelhető. 

"2017-ben Debrecenben újépítésű ingatlan értékesítési tranzakciók tekintetében sok éves rekordok dőltek meg. Számos nagyobb beruházás fejeződött be, kiemelkedően jól sikerült értékesítési eredménnyel. 2018-ra is várhatóan ez lesz jellemző figyelve a már épülő és a hamarosan piacra kerülő projekteket. A beruházók, építőipari vállalkozások a belváros, belváros közeli területekre összpontosítanak, hiszen érezhetően a kereslet is ide koncentrálódik" – nyilatkozta Lévainé Julika, a Duna House debreceni új építésű ingatlanok értékesítője.

ingatlanárak Debrecen 2017

"Az ingatlant vásárlóknak érdemes arra számolni, hogy a várható befejezés időpontját ne kőbe vésett időpontnak tekintsék, és már kezdetben kalkuláljanak azzal, hogy csúszások előfordulhatnak. A tavalyi évben az igen kemény tél okozta ezek többségét, idén leginkább a szakember hiány lehet az elsődleges oka a beruházások elhúzódásának."

 

A fenti ábra lakástípusonként szemlélteti az ingatlanok árának alakulását. Ahogy a Duna House statisztikáiból kiderül, a használt téhalakások átlagosan 296 000 Ft-os négyzetméteráron kerültek eladársa Hajdú-Bihar megyében, miközben a panellakások árának átlaga 253 000 Ft volt. A használt lakások árából a tapasztalat szerint nagyjából 5%-ot tudnak lealkudni a vevők.

 

  • Nagy az érdeklődés a CSOK iránt.
    Hitelből vásárlók aránya jelenleg 20% a piacon a Duna House Hitel Centrumának adatai alapján. Ingatlant vásárlók nagy része továbbra is készpénzzel fizet. Az általuk felvett hitelösszeg átlaga jelenleg 6,5 millió Forint, országos átlagban.
  • Áfacsökkentés
    2016. januártól a 150 négyzetméteresnél kisebb új építésű lakások és a 300 négyzetméteresnél nem nagyobb új építésű családi házak áfáját 27 százalékról 5 százalékra csökkentette a kormány a következő négy évre.