g-remarketing
Menü
2016. jún. 21

Közelítenek az új és a használt lakások árai.

_data/news_1487252253.jpg

Az országos átlagárakat tekintve már alig drágább egy új építésű lakás, mint egy használt lakás.

Az új és a használt lakások árai rég nem látott közelségbe kerültek, átlagosan négyzetméterenként nagyjából 100 ezer forintra csökkent a különbség – írja a Népszava.

2016 év elején 110 – 132 ezer Ft volt a különbség, júniusban az új építésű lakások ára 441 ezer Ft volt, a használtaké pedig 337 ezer Ft átlagosan, ami 104 ezer Ft differencia. Budapesten csak az idei első öt hónapban mintegy 120 új vagy korábban félbehagyott és újraindított projekt lakásait kezdték el hirdetni.

Debrecenben ez a különbség még kisebbre csökkent 2016 év közepére. Jelenleg az új építésű ingatlanok ára átlagosan 369 ezer Ft/m2 a használtaké pedig 273 ezer Ft/m2. Ami 96 ezer Ft eltérést jelent.

Az újlakás-piac föllendülését olyan tényezők befolyásolták, mint a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) bővítése, az új lakások áfájának csökkentése és a magánépítkezések esetén az áfa-visszatérítésének lehetősége.

A különbség folyamatosan csökken, viszont az árakról ez nem mondható el. Sem a használt lakások sem az új lakások árának visszaesésére nem lehet számítani a közeljövőben. Az új építésű ingatlanok árairól az előző cikkünkben írtunk, amit ide kattintva olvashat el.

Forrás: Népszava

  • Nagy az érdeklődés a CSOK iránt.
    Hitelből vásárlók aránya jelenleg 20% a piacon a Duna House Hitel Centrumának adatai alapján. Ingatlant vásárlók nagy része továbbra is készpénzzel fizet. Az általuk felvett hitelösszeg átlaga jelenleg 6,5 millió Forint, országos átlagban.
  • Áfacsökkentés
    2016. januártól a 150 négyzetméteresnél kisebb új építésű lakások és a 300 négyzetméteresnél nem nagyobb új építésű családi házak áfáját 27 százalékról 5 százalékra csökkentette a kormány a következő négy évre.