g-remarketing
Menü

Az ingatlan vásárlás 5 lépése

 

1.

Miután megszületett a döntés, hogy ingatlant szeretne vásárolni az első lépés, hogy felkutassa az Ön számra legmegfelelőbb eladó lakást, házat vagy építési telket. Érdemes az ingatlanportálok és apróhirdetési portálok mellett ingatlanirodák honlapjain is nézelődni, mivel előfordul, hogy azok naprakészebbek és több információt tartalmaznak. A kialakult gyakorlat szerint a vevő fizeti az ügyvédi díjat így az ügyvéd kiválasztása is az ő feladata. Tehát a vevő ügyvédje bonyolítja az adásvételt, akit már érdemes az első fázisban kiválasztani, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodni. A megbízható ügyvéd kiválasztása fontos, mert nem csak a papírokat készíti elő, de a földhivatalnál is eljár az Ön nevében.

2.

Próbáljon meg minden apró részletet kideríteni az eladó ingatlanról. Az adásvételi vagy előszerződés előtt mindenképp be kell szerezni az ingatlan hiteles tulajdoni lapját. Ebből megtudható, hogy ki vagy kik az ingatlan tulajdonosai. Az eladó ingatlan tulajdoni lapját csak a földhivatalok adhatják ki. A vevő is kérelmezheti személyesen, de az eladó is kikérheti. Ha az eladó által kikért tulajdoni lapot tekinti meg akkor a legjobb, ha minél frissebb. Ne feledkezzen meg róla, hogy a tulajdoni lapon jelzett állapotra nem hivatkozhat később, ha problémája van az ingatlannal, mivel az szabadon hozzáférhető – így Önnek tudnia kell az ott leírtakat. Amennyiben megtalálta az Önnek megfelelő ingatlant itt az ideje az ajánlat megtételére.

3.

Az eladó ingatlan megvásárlásának a következő lépése az adásvételi szerződés, melyet az adásvételt bonyolító ügyvéd készít el és feltétele egy 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap (ezt a vevő ügyvédjének felelőssége biztosítani szerződéskor). Az adásvételi szerződésben egyeznek meg a különböző határidőkről (teljes vételár kifizetése, költözés időpontja) az eladóval és határozzák meg a foglaló összegét. Amennyiben foglalót ad az eladónak, de Ön később eláll az üzlettől, úgy elveszti a foglalót. Ha pedig az eladó áll el az eladástól, akkor a foglaló kétszeresét kapja vissza. Adásvételi és további szerződésmintákat az ingatlan adásvételi szerződés részben talál.

4.

Miután - a foglalóval csökkentett – teljes vételárat a meghatározott időpontig kifizette az eladónak, akkor az eladó írásos beleegyezését adja ahhoz, hogy a földhivatalnál az ingatlan új tulajdonosaként jegyezzék be, őt pedig töröljék az ingatlan tulajdonosai közül. Ez a nyilatkozat is ügyvéd ellenjegyzésével készül, ehhez mintát az ingatlan adásvételi szerződésminták részben talál.

5. 

Habár a kulcs már az Ön kezében van, még van egy fontos dolog. Miután átvette nyilatkozatot keresse fel az ingatlan elhelyezkedése szerinti illetékes földhivatalt és az ingatlan-nyilvántartás eljárási kérelem benyújtásával írassa a nevére az ingatlan tulajdonjogát. A kérelemhez mintát az ingatlan adásvételi szerződésminták részben talál.