g-remarketing
Menü
2017. júl. 20

A CSOK Debrecen is sok esélyt ad az embereknek.

_data/news_1500540934.jpg

A debreceni lakosok számára is örömteli hír, hogy a számos városfejlesztési beruházás részeként új építésű társasházi lakások kivitelezése zajlik jelenleg is nagy lendülettel, vegyük például az Ispotály utcában zajló kivitelezést, vagy jónéhány prémium lakás építése a Nagyerdőn.  Ezek az új otthont tervezőknek újabb lendületet adhatnak, különösen a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, azaz a CSOK igényléséhez.

Továbbra is nagyon népszerű a fiatalok körében, új- vagy használt ingatlan vásárlására, építkezéshez vagy bővítéshez lehet igénybe venni, azonban az igénylés benyújtása előtt érdemes alaposan utána nézni az aktuális feltételeknek!

Az idei, 2017-es CSOK-változtatásokig sok család inkább kivárt a tavalyi évben, de most, az igénylések felpezsdülésével számolhatunk, a nyári kivitelezési időszak derekán. Számos ponton könnyítés történt a CSOK igénylésében, így egyszerűbben, nagyobb összeget lehet igényelni, és szélesebb körben is felvehető ez a támogatási forma.

A 2017-ben is a legmotiválóbb eleme a CSOK-nak, hogy akárcsak régebben a ,,szocpol”, ez esetben is vissza nem térítendő támogatás kapnak a családok lakásépítéséhez, valamint új – vagy használt lakás vásárlásához, illetve utóbbi bővítéséhez. A kedvezmény mértéke a gyermekek számának függvényében növekszik.

Az igénylés a fiatal házasok számára is nagy esélyt jelent, mert a még meg nem született gyermekekre is igénybe vehető, feltételként annyi kikötéssel, hogy legalább az egyik házastársnak 40 év alattinak kell lennie, és egy, kettő vagy három gyermek vállalása esetén is 10 év áll rendelkezésre megszületésükre. Az ,,időszámítás” az adott lakóingatlan használatba vételi engedélyének dátumától számítandó. Amennyiben gyermektelen párként igényeljük a CSOK-ot, akkor maximum három gyermek születését vállalhatjuk, ha egy gyermekünk már van, akkor maximum kettőt, ha pedig két gyermekkel vesszük fel, akkor egy gyermek vállalása lehetséges.

Ha gyermekünk nem születne, örökbefogadással is teljesíthető a vállalás, ami további két évvel kitolja az időkorlátot.  A CSOK-igénylés szempontjából már a 12. hetes magzat, vagy ikermagzatok is teljesítésnek számítanak függetlenül attól, hogy élve születnek-e.

Módosult feltételekkel ugyan, de az együtt élő párok is igénybe vehetik a CSOK-ot, velük egy háztartásban élő gyermekükre, azonban a lekérhető összeget először külön – külön kell kiszámítani, tehát tudni kell, hogy a felek mennyi támogatást kaphatnak saját gyermekeik után.

Példaként, ha a pár mindkét felének van már egy másik kapcsolatból született gyermeke és született egy közös utód is, a számítások alapján a kétgyermekesekre vonatkozó szabályok vonatkoztathatók rájuk.

Az igénylés minden formájánál egységesen alkalmazott összeg a gyermekek után:

            1 gyermek esetén 600.000 forint (minimum 40 négyzetméteres ingatlan szükséges)

            2 gyermek esetén 2.600.000 forint (minimum 50 négyzetméteres ingatlan szükséges)

            3 gyermek 10.000.000 forint (minimum 60 négyzetméteres ingatlan szükséges)

Új lakóingatlan vásárlása esetén az ingatlannyilvántartásban szereplő adatok megfelelésével az igénylést követően az összeg egyszeri kifizetéssel történik.

Amennyiben újonnan építendő ingatlanra szeretnénk igényben venni ezt az otthonteremtési támogatási formát, úgy a 2017-es változások értelmében nem csak utólag igényelhető az összeg, hanem az időközben felmerült költségek fedezetére is szolgálhat szakaszos kifizetéssel. Itt annyi kikötés van, hogy a lakóingatlan készültségi fokának az utolsó részlet folyósításához 70%-os készenléti szinttel kell rendelkeznie. Az ehhez szükséges papírokat az illetékes építési hivataltól kell beszerezni, és természetesen a bankhoz be kell nyújtanunk.

Ha Debrecenben kívánunk utánajárni az számunkra leginkább preferált igénylésnek, akkor ezt megtehetjük a helyi bankokban, például a Budapest Bankban (Vár utca 6/a), az Erste Bankban, az FHB Bankban (Kálvin tér 3/a), a K&H Bankban (Piac utca 52., vagy Kálvin tér 8.), az MKB Bankban( Vár utca 6/c), az OTP Bankban (Piac utca45-47., vagy Füredi utca 43., vagy Egyetem tér 1.), a Raiffeisen Bankban (Piac utca 18., vagy Péterfia utca 18.), a Sberbankban (Hatvan utca 1/a.), a Takarékszövetkezeteknél és az UniCredit Bankban (Kossuth utca 25-27.).

 

 

  • Nagy az érdeklődés a CSOK iránt.
    Hitelből vásárlók aránya jelenleg 20% a piacon a Duna House Hitel Centrumának adatai alapján. Ingatlant vásárlók nagy része továbbra is készpénzzel fizet. Az általuk felvett hitelösszeg átlaga jelenleg 6,5 millió Forint, országos átlagban.
  • Áfacsökkentés
    2016. januártól a 150 négyzetméteresnél kisebb új építésű lakások és a 300 négyzetméteresnél nem nagyobb új építésű családi házak áfáját 27 százalékról 5 százalékra csökkentette a kormány a következő négy évre.