g-remarketing
Menü
2016. jan. 05

Áfacsökkentés

_data/news_1484737708.jpg

2016. januártól a 150 négyzetméteresnél kisebb új építésű lakások és a 300 négyzetméteresnél nem nagyobb új építésű családi házak áfáját 27 százalékról 5 százalékra csökkentette a kormány a következő négy évre.

A parlament által módosított áfa törvény szerint a 2016. január 1-je után leszámlázott új lakás vételárában 5 százalékos áfa szerepelhet a 27 helyett. Megkötés, hogy a többlakásos épületekben lévő lakás összes hasznos alapterülete nem lehet több 150 négyzetméternél, míg családi házaknál 300 négyzetméter a felső limit. A nemzetgazdasági miniszter azt is elmondta, hogy a kedvezmény kiterjedhet a magánépítőkre is.

Az Áfa csökkenés hatására várhatóan több fejlesztő kezdhet bele még az építési engedély megszerzése előtt az újlakás értékesítésbe, ezért jövőre az értékesített lakások száma meghaladhatja az átadott lakások számát akár évi 10.000-nél is több lehet. Ez a tervezett ÁFA csökkentés mellett 2016-ban 5-8 százalékos árcsökkenést jelenthet. 2017-ben azonban ismét nőhetnek az árak. Továbbá az ÁFA csökkenés időszaka 2019-ig tart a tervek szerint, és ha 2020-ban az ÁFA kulcs ismét 27 százalékra emelkedik, azaz a 4 év alatt a normális kereslet többszöröse jelenhet meg a piacon.

Mi minősül új lakásnak?

A vonatkozó kormányrendelet szerint vásárlás szempontjából újnak az a lakás minősül, melyet jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó természetes személy részére való értékesítés céljára épít, vagy építtet, és

  • melyet első alkalommal értékesítenek természetes személy részére,
  • melyet másodízben értékesítenek természetes személy részére, feltéve, hogy a második eladó hitelintézet vagy ingatlan-forgalmazással üzletszerűen foglalkozó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó.
  • Nagy az érdeklődés a CSOK iránt.
    Hitelből vásárlók aránya jelenleg 20% a piacon a Duna House Hitel Centrumának adatai alapján. Ingatlant vásárlók nagy része továbbra is készpénzzel fizet. Az általuk felvett hitelösszeg átlaga jelenleg 6,5 millió Forint, országos átlagban.
  • CSOK 2016 – 10+10 milliós támogatás
    2015. július 1-jén indult el a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, azaz a CSOK („szocpol”). A csomag legfontosabb újítása az volt, hogy használt lakás vásárlásához is igénybe vehető támogatást kínált. Fél év után itt a CSOK új formája, ami akár 20 millió forint támogatást is jelenthet a családoknak új lakás vásárlása vagy építése esetén.