g-remarketing
Menü
2015. aug. 27

Nagy az érdeklődés a CSOK iránt.

_data/news_1484736268.jpg

A CSALÁDOK OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNYE 2015. JÚLIUS 1-JÉTŐL VEHETŐ IGÉNYBE ÚJ ÉS HASZNÁLT LAKÁSOK VÁSÁRLÁSÁHOZ, FELÚJÍTÁSÁHOZ, BŐVÍTÉSÉHEZ. A CSOK CÉLJA, HOGY A KORÁBBI SZOCPOLT KIBŐVÍTVE, SZÉLESEBB KÖRBEN ELÉRHETŐ LEGYEN.

Részletes tájékoztató: Lakástámogatás

Az elmúlt 2 hónap adatai a következőket mutatják:

Hitelből vásárlók aránya jelenleg 20% a piacon a Duna House Hitel Centrumának adatai alapján. Ingatlant vásárlók nagy része továbbra is készpénzzel fizet. Az általuk felvett hitelösszeg átlaga jelenleg 6,5 millió Forint, országos átlagban. A jelenlegi adatok szerint a hiteles vásárlók 10%-a folyamodott állami hozzájáruláshoz, vagyis a CSOK-hoz – az általuk felvett hitel nagysága az átlagot meghaladó 7,4 millió forint volt a Duna House hálózatában.

A támogatást igénybe vevők 60%-a budapesti, és csak 40% volt vidéki. A támogatás a vidéki lakások árának a 20%-át is elérheti. Bár a bankok gyakorlata nem egységes, de akad köztük olyan, amelyik a törvényileg szükséges minimális 20%-os önerőbe beleszámítja a CSOK-ot, vagyis vidéken szinte minimális saját forrással, esetlegesen ennek hiányában is lehetővé válik a vásárlás.

A 20% minimális önerő és a CSOK kapcsolata korábban bizonytalan kérdés volt, mostanra azonban már rendelkezésre állnak tapasztalatok a banki gyakorlatokról. Mint fentebb említésre került, van olyan pénzintézet, amelyik beleszámítja teljes mértékben az állami támogatást, van olyan amelyik nem, egy harmadik gyakorlat szerint csak a meglévő gyermek után járó támogatást számítja bele, a vállaltakat pedig továbbra is teherként kezeli.

 

Forrás: Duna House

  • Áfacsökkentés
    2016. januártól a 150 négyzetméteresnél kisebb új építésű lakások és a 300 négyzetméteresnél nem nagyobb új építésű családi házak áfáját 27 százalékról 5 százalékra csökkentette a kormány a következő négy évre.
  • CSOK 2016 – 10+10 milliós támogatás
    2015. július 1-jén indult el a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, azaz a CSOK („szocpol”). A csomag legfontosabb újítása az volt, hogy használt lakás vásárlásához is igénybe vehető támogatást kínált. Fél év után itt a CSOK új formája, ami akár 20 millió forint támogatást is jelenthet a családoknak új lakás vásárlása vagy építése esetén.