g-remarketing
Menü
2024. ápr. 10

Hitelpiac robbanásszerű növekedése: 257 milliárd forint hitel otthonteremtésre

_data/news_1712756685.jpg

 

A Magyar Nemzeti Bank által kiadott legfrissebb adat, miszerint februárban a háztartásokkal kötött lakáshitelcélú hitelek esetében az új szerződések értéke 85,13 milliárd Ft volt, ami további enyhe bővülést jelent a januári 82 milliárd Ft értékű kihelyezéshez képest. Mi várható az év további részében a pénzügyi szakemberek szerint és mi magyarázza a februári adatokat? Mi a szakértők tapasztalata az első negyedévben?

A Credipass és a Duna House szakértői szerint igazán erős növekedésre, robbanásra számíthatunk mind az ingatlan-, mind a lakáshitelpiacon is a következő hónapokat tekintve. A Duna House legfrissebb negyedéves Tranzakciószámbecslése (DH-TB) és Barométer elemzése szerint, a cégcsoport által becsült szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel volumen idén márciusban már a 90 milliárd forintot is elérheti, így továbbra is növekvő piacra számítanak a szakértők.

„A decemberben kifutó állami támogatások jelentősen erősítették az első hónap adatait,

de a februári bővülés részben már az új támogatások iránti aktív érdeklődésnek is köszönhető. Ezekkel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy volt olyan nagy bank, amely’ egészen február közepéig nem szerződött a CSOK Pluszt igényelni kívánó ügyfelekkel, ekkor került bevezetésre a termék többüknél, így ez is jelenthet némi torzulást az adatokban, de az aktív piaci mutatók egyértelműen érezhetőek.” - mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

„A jelzáloghitel-piacon folytatódott a felívelés márciusban: havi és negyedéves szinten is óriási igény és volumennövekedés volt tapasztalható az előző évi adatokhoz képest.” – tette hozzá a szakember. „Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az idei év eddigi összes hónapjában erősebb volt a forgalom, nagyobb lakáshitel volumennel számolhattunk, mint az előző év bármelyik hónapjában. A korábbi előrejelzésünk így helytállónak látszik az idei évre: 30-40%-os növekedés is elképzelhető a piacon a kedvezően változó gazdasági környezet, az új kormányzati intézkedések, vagyis az otthonteremtési támogatásokkal elérhető kedvező hitelkonstrukciók pozitív hatása miatt, ami éves szinten 750-850 milliárd forintos, havonta pedig átlagosan 70 Milliárd forintos piacot jelenhet. Jelentősen megnövekedett számú hiteligénnyel, érdeklődéssel találkozunk az elmúlt hónapokban: érezhető a csökkenő kamatok, valamint az új lakástámogatási rendszer okozta bizalom az ügyfeleknél.”

Hogyan változott a hitelpiac 2024 első negyedévében?

Egy igazán erős növekedésre, robbanásra számíthatunk mind az ingatlan-, mind a lakáshitelpiacon az elkövetkező időszakban.

A Credipass hazai adatai alapján, az idén februárban kihelyezett 85,13 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel volumen, a tavaly februári mélyponthoz képest több mint a dupláját jelenti. Ennek megközelítőleg 20 %-át az államilag támogatott hitelkonstrukciók, míg 80 %-át a piaci lakáshitelek teszik ki a cég kimutatása szerint márciusban. Ezen kívül az is megállapítható: az első negyedévben az összes hitelkihelyezés meghaladhatja majd a 257 milliárd forintot. Ez azért fontos adat, hiszen ebből látható, hogy az előző évhez képest így havi és negyedéves szinten is több mint duplájára nőtt a jelzálogcélú hitelvolumen. A hitelpiacon a mostani Q1-hez képest erősebb negyedév utoljára 2022 harmadik negyedévében volt.

„Összességében kijelenthető, hogy az első negyedévben dupla annyi lakáshitelt vettek fel a magyar családok, mint egy évvel korábban.” – mondta el Fülöp Krisztián.

 

A mostanra bevezetett és bejáratott új otthonteremtési támogatások innentől kezdve felfelé húzhatják a hitelpiacot, ez pedig a csökkenő/stagnáló kamatokkal kombinálva erősítheti a hitellel vásárolni szándékozók számát, ami természetesen az ingatlantranzakciók számában is emelkedést jelenthet.” – mondta el a szakértő.

  • Nagy az érdeklődés a CSOK iránt.
    Hitelből vásárlók aránya jelenleg 20% a piacon a Duna House Hitel Centrumának adatai alapján. Ingatlant vásárlók nagy része továbbra is készpénzzel fizet. Az általuk felvett hitelösszeg átlaga jelenleg 6,5 millió Forint, országos átlagban.
  • Áfacsökkentés
    2016. januártól a 150 négyzetméteresnél kisebb új építésű lakások és a 300 négyzetméteresnél nem nagyobb új építésű családi házak áfáját 27 százalékról 5 százalékra csökkentette a kormány a következő négy évre.