g-remarketing
Menü
2020. nov. 02

Illetékmentességet kapnak a CSOK-os vásárlók, visszatér az 5%-os lakásáfa!

_data/news_1604340102.jpg

Megjelent az első törvényjavaslat a kormány legújabb otthonteremtési programjával kapcsolatban. Novák Katalin sajtótájékoztatón jelentette be Magyarország legújabb, 5 pontból álló programját, mellyel az ingatlanvásárlást és –felújítást, valamint a gyermekvállalást próbálja ösztönözni a kormány. Az öt pontból egyelőre kettőt foglal magába a most nyilvánossá vált törvényjavaslat, melyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be az Országgyűlésnek. 

A törvényjavaslatban a CSOK-ot igénybevevőknek illetékmentességet biztosít a kormány, valamint az új lakóingatlanok értékesítésére ismét 5%-os áfát állapít meg, 2021. január 1-től. Az alábbiakban összefoglaltuk a vonatkozó feltételeket:

 

5%-os lakás ÁFA visszavezetése:

 

 • Ismét 5% ÁFÁ-t kell alkalmazni az új építésű ingatlanok értékesítésekor a jövő évtől kezdődően.
  Ennek feltétele, hogy az új építésű lakás nem haladhatja meg a 150 m2 hasznos alapterületet, illetve új építésű családi ház nem haladhatja meg a 300 m2 hasznos alapterületet.

 • A 2021. január 1-jén vagy az azt követően teljesített ügyletekre vonatkozóan alkalmazandó az 5%-os kedvezményes adómérték egészen 2026. december 31-ig, ha az építési engedély vagy az építés egyszerű bejelentése legkésőbb 2022. december 31. napján véglegessé vált.

 • Újnak minősül az ingatlan abban az esetben, ha annak használatbavétele még nem történt meg, vagy használatbavétele megtörtént, de a használatbavétel és az értékesítés között nem telt el 2 év.

 • A 2020. év során teljesített ügyletek esetében az adómértéket még az 5%-os kulcs 2019. december 31-ei kivezetéséhez kapcsolódó átmeneti szabály alapján kell meghatározni.

CSOK illetékmentesség:


 • Teljes illetékmentességet kapnak forgalmi értéktől függetlenül - egyaránt új- és használt ingatlan esetén-, azon gyermekes családok, akik igénybe veszik a családi otthonteremtési kedvezményt.

 • Az illetékmentesség a 2021. január 1-jét követően aláírt adásvételi szerződésekre vonatkozik.

 • Az eddigi rendelkezés megszűnik, melyben a CSOK összegével csökkenthető az illeték alapja.


A törvényjavaslat pontos szövegezése megtekinthető az alábbi linken:
A javaslat elfogadására illetve az otthonteremtési program további 3 pontjára vonatkozó szabályozásra még várunk, de hamarosan ezekre is sor kerül. Novák Katalin bejelentése szerint az alábbi rendelkezésekre számíthatnak még a családok:

 • 5%-os ÁFA visszaigénylése a CSOK-ot igénybevevők számára
 • 50%-os felújítási támogatás (max 3 MFt-ig) gyermekes családok részére
 • többgenerációs családi ház kialakítására igényelhető támogatás (1 gyermek esetén 0,6 MFt, 2 gyermek esetén 2,6 MFt, 3 gyermek esetén 10 MFt)

Tekintse meg itt Debrecen aktuális új építésű ingatlankínálatát!

 


 • Nagy az érdeklődés a CSOK iránt.
  Hitelből vásárlók aránya jelenleg 20% a piacon a Duna House Hitel Centrumának adatai alapján. Ingatlant vásárlók nagy része továbbra is készpénzzel fizet. Az általuk felvett hitelösszeg átlaga jelenleg 6,5 millió Forint, országos átlagban.
 • Áfacsökkentés
  2016. januártól a 150 négyzetméteresnél kisebb új építésű lakások és a 300 négyzetméteresnél nem nagyobb új építésű családi házak áfáját 27 százalékról 5 százalékra csökkentette a kormány a következő négy évre.