g-remarketing
Menü
2018. ápr. 24

A jobb lakások kelnek el Debrecenben

_data/news_1524578002.jpg

Ismét érdekes információkkal lát el bennünket a Duna House Barométer ingatlanpiaci elemzése. A statisztikai tanulmányban megmutatkozik a piacon tapasztalható lakásárak változása és annak hatásai. Az áremelkedés miatt az arányok eltolódása vehető észre, a fővárosban például a 600 ezer forintos négyzetméterár felett eladott ingatlanok most nagyobb arányban kelnek el, mint korábban.

A gazdasági válság óta nem tapasztalt a lakáspiac ilyen erős évkezdést, a februári tranzakciók száma a tavaly februárihoz képest 13,7 %-os növekedést mutat.

Milyen ingatlanok cserélnek gazdát vidéken?

A vidéki városokban a Barométer szerint a 40-60 négyzetméter közötti lakások kelnek el a legnagyobb arányban, az eladott ingatlanok 35%-a tartozik ebbe a kategóriába. Az ár tekintetében a leggyakoribb eladás a 10-15 millió Ft értékű lakások között történt. A panellakások átlagára az ország egész területén folyamatos növekedést mutat a tavalyi évhez képest, a téglalakások négyzetméterára jelenleg átlagosan 256 ezer Ft a keleti országrészben, ennél azonban magasabb városokban.

ingatlanárak 2018


Országos szinten tapasztalható, hogy a jobb minőségű ingatlanokat veszik meg az emberek, ugyanis az összes eladott lakás 75%-a tartozik a jó és nagyon jó minőségű besorolásba a Barométer szerint, míg a felújítandó ingatlanok csupán 10%-ot tesznek ki a tranzakciószámban.

ingatlan barométer

 Az elemzésből kiderül, hogy leginkább a 30-40 éves korcsoportba tartozók vásárolnak lakást, akik az összes vevő 34%-át jelentik. Az emberek 30%-a nagyobb lakásba költözik, 26%-a befektetési céllal vásárol ingatlant, 22%-a pedig még az első lakását vásárolja meg. Eladói oldalról a leggyakoribb motiváció szintén a nagyobb lakásba költözés (32%), de nagy arányban értékesítenek örökölt ingatlanokat is (27%).

  • Nagy az érdeklődés a CSOK iránt.
    Hitelből vásárlók aránya jelenleg 20% a piacon a Duna House Hitel Centrumának adatai alapján. Ingatlant vásárlók nagy része továbbra is készpénzzel fizet. Az általuk felvett hitelösszeg átlaga jelenleg 6,5 millió Forint, országos átlagban.
  • Áfacsökkentés
    2016. januártól a 150 négyzetméteresnél kisebb új építésű lakások és a 300 négyzetméteresnél nem nagyobb új építésű családi házak áfáját 27 százalékról 5 százalékra csökkentette a kormány a következő négy évre.