g-remarketing
Menü
2016. jún. 15

Csökkenhet az új lakások ára?

_data/news_1487251411.jpg
Az új építésű lakások újra fénykorukat élik, hiszen az állami Családi Otthonteremtési Kedvezménynek (CSOK) köszönhetően a beruházók ismét nagy számban indítanak új projekteket. Debrecenben is egyre több fejlesztés veszi kezdetét. A kínálatunkban már 18 aktív új építésű beruházás ingatlanai közül válogathat és ez a szám folyamatosan bővül.

„Szerintünk nem.” – írja a dh.hu. A Duna House elemzéseiből kiderül az is, hogy az új ingatlanok jelenleg még kis számban vannak jelen a kínálatban, de ez jelentősen növekedni fog a jövőben. Szakértők becslései szerint még idén 10-12 ezerrel, de jövőre akár már 15-20 ezerrel is nőhet új építésű lakások száma, amitől sokan azt várják, hogy a verseny hatására a mostani magas árak majd csökkenni fognak. A mostani árak szinte egyik napról a másikra ugrottak meg mesterséges körülmények között. A tavalyi év végén kínált új lakások a CSOK hatására ez év elején (lokációtól függően) 10-20%-kal is drágultak. A lakások azonban így is gazdára találnak és ez nem lesz másként a jövőben sem.
Új építésű lakások Debrecenben - Árak csökkenése várható?
Ahhoz, hogy az új lakások árai csökkenjenek, arra lenne szükség, hogy hirtelen a 15-20 ezer lakás árassz el a piacot. Ez azonban nem fog bekövetkezni. Jól megfontolt fejlesztői érdekek mentén kerülnek elindulásra az új projektek, időben és elhelyezkedésben elkülönülve, így túlkínálattól nem kell tartani. A piac egy részében ráadásul befektetői célú vásárlások zajlanak, amelyek élénken tartják majd a keresleti oldalt.

Tehát az új lakások árának csökkenésére nem lehet számítani, a jelenlegi lakás árak tarthatóak lesznek a jövőben is, sőt az élénkülő kereslet egyes lokációkban további emelkedést is eredményez. Mindezeket összegezve kijelenthető, hogy annak, aki új ingatlant szeretne vásárolni, nem érdemes halogatnia a döntést.

Forrás: Duna House
  • Nagy az érdeklődés a CSOK iránt.
    Hitelből vásárlók aránya jelenleg 20% a piacon a Duna House Hitel Centrumának adatai alapján. Ingatlant vásárlók nagy része továbbra is készpénzzel fizet. Az általuk felvett hitelösszeg átlaga jelenleg 6,5 millió Forint, országos átlagban.
  • Áfacsökkentés
    2016. januártól a 150 négyzetméteresnél kisebb új építésű lakások és a 300 négyzetméteresnél nem nagyobb új építésű családi házak áfáját 27 százalékról 5 százalékra csökkentette a kormány a következő négy évre.