g-remarketing
Menü
2019. feb. 13

További milliókat nyernek a családosok az új CSOK-kal

_data/news_1550065636.jpg

Orbán Viktor a vasárnapi miniszterelnöki évértékelője során felvázolta a kormány új demográfiai programját, mely igen jelentős hatással lesz az ingatlanpiacra is. A jelenlegi lakáscélú támogatásokon túl további milliókat és kedvezményes hiteleket tudnak majd igényelni a családok. A program részletei még nem világosak, de az alábbiakban összefoglaltuk, hogy milyen információk láttak napvilágot a lakástámogatásokat illetően.


1.  A jövőben minden 40 év alatti nő igényelhet 10 millió forint értékű kedvezményes hitelt az első házassága során. Az első gyermek születésekor a törlesztést 3 évre felfüggesztik, ha második gyermek is születik, szintén 3 évre felfüggesztik a törlesztést, valamint a tőketartozás harmadát elengedik. Egy harmadik gyermek születésekor a fennmaradó tőketartozást teljes egészében elengedik.

A napokban tett kormányzati tájékoztatókból kiderült továbbá, hogy az igényelt hitel nem csupán kedvező kamatozású, de teljes egészében kamatmentes lesz. A maximális összeg igénylése esetén (10 millió Ft) 20 éves futamidő mellett így minden bizonnyal 50 ezer Ft alatt marad a havi törlesztőrészlet. A július 1-től meghirdetett program 3 évig ad majd lehetőséget a hitel igénylésére, a 3 év után a támogatás igénylését felfüggesztik.


2. A CSOK kedvezményes hitelét a két- és többgyermekes családok immár használt lakás vásárlására is igényelhetik. 

Korábban ez a támogatás csak az új építésű ingatlanokra vonatkozott, azonban ilyen módon ezt a kedvezményt bővíti a kormány. Három gyermek vállalásánál ez az összeg 15 millió Ft, 2 gyermek esetén 10 millió, maximum 3%-os kamatozású. További könnyítés lesz, hogy a vissza nem térítendő állami támogatás a használt lakások esetében a 35 milliónál drágább ingatlanokra is igénybe vehető (korábban ez egy felső határt jelentett, de a piac drágulásával ez az értékhatár ma már nem reális).


3. Jelzáloghitel esetén a második gyermek születésekor az állam átvállalja 1 millió forint törlesztését, a harmadik gyermek születésénél 4 millió forintot, és minden további gyermek után 1-1 milliót. 

Ez már meglévő gyermekek esetén is lehetséges. Ilyen esetben csak a 2019. július után születő gyermekre lehet igénybe venni a törlesztés 3 évig tartó felfüggesztését, de attól függően, hogy a második vagy harmadik gyermek születik, a tőketartozás harmadát vagy egészét ugyanúgy elengedi a kormány.


A program tehát 2019. július 1-én indul, így addigra minden apró részletnek nyilvánosságra kell kerülnie. Ha lakást keres, tekintse meg az eladó új építésű lakások kínálatát Debrecenben, projektjeink oldalán fel van tüntetve, hogy az adott lakásra igényelhető-e a háromgyermekes CSOK támogatás. 

  • Nagy az érdeklődés a CSOK iránt.
    Hitelből vásárlók aránya jelenleg 20% a piacon a Duna House Hitel Centrumának adatai alapján. Ingatlant vásárlók nagy része továbbra is készpénzzel fizet. Az általuk felvett hitelösszeg átlaga jelenleg 6,5 millió Forint, országos átlagban.
  • Áfacsökkentés
    2016. januártól a 150 négyzetméteresnél kisebb új építésű lakások és a 300 négyzetméteresnél nem nagyobb új építésű családi házak áfáját 27 százalékról 5 százalékra csökkentette a kormány a következő négy évre.