g-remarketing
Menü
2020. feb. 10

Zöld hitel: az ingatlanpiac új csodafegyvere?

_data/news_1581331913.jpg

 

Tavaly decemberben tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy 2020-2023 között kedvezményt kapnak azok a bankok, akik ebben az időszakban zöld lakáscélú hiteleket helyeznek ki a klímabarát pénzügyi termékek terjesztése és az ingatlanok energiahatékonyságának javítása érdekében. De vajon mennyire kedvező ez a hitelfelvevőknek?


A jegybank új Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Programjának köszönhetően a hitelintézetek kedvezményt kaphatnak a 2020. január 1. és 2023. december 31. között kihelyezett energia hatékony lakáscélt szolgáló hiteleik után. Azon fogyasztók, akik igénybe veszik ezeket a kölcsönöket szintén kamatkedvezményekben részesülhetnek.
A jegybank a következő 4 éves időszak tapasztalatait alapul véve dönt a program folytatásáról.

A novekedes.hu interjút készített Kardács Csabával, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi felügyeletekért felelős alelnökével, amelyben elsősorban a zöld hitelről esett szó. Ami fontos, hogy a kamatkedvezmény nem csak az ingatlan vásárlásra vonatkozik, hanem a lakóingatlanok építésére és az energiahatékonyság javítására is. Emellett azok a társasházak és lakásszövetkezetek is kedvezőbb kondíciójú hitelt kaphatnak, akik felújításba kezdenek az épületnél.

Az MNB számításai szerint azoknak a lakossági hitelfelvevőknek, akik minimum ,,BB” energia minősítésű lakásra veszik igénybe a kölcsönt vagy ilyet építenek, legalább 0,3 százalékponttal olcsóbb lehet a hitel. Azokra a felújításokra, amelyek növelik az ingatlanok energiahatékonyságát, ugyanekkora kedvezmények kaphatóak. Amennyiben a kapott összeg ilyen módon kerül felhasználásra, akkor nem csak a jelzáloghitelekre, hanem a személyi kölcsönökre is jár ez a kamatkedvezmény.

Akkor látszik igazán a jelentősége ennek a 0,3 százaléknyi kamatkedvezménynek, ha figyelembe vesszük, hogy 2019 októberében lecsökkent a lakáscélú hitelek teljes hitelköltsége 4,59%-ra. Amennyiben a fogyasztó jogosult volt az állami fogyasztóbarát lakáshitel felvételére is, abban az esetben ez a költség mindössze 3,19% volt.

A hitelpiacnak mindenképpen kedvező lehet ez az új inspiráló tényező, hiszen elősegítheti a használt lakásokat érintő kölcsönök bővülését is. Ugyanis amíg 2019ben 5%-kal növekedett a lakáshitel-szerződések száma, ebből a használt lakásokat érintő bővülés mindössze 0,8% volt.

A zöld hitel a bankok számára is előnyös lehet, mert annak következtében, hogy kisebb a lakások rezsiköltsége, az ügyfélnek több pénz marad a zsebében, aminek hatására csökken annak a kockázata, hogy nem tud törleszteni. Illetve az ilyen lakások valószínűleg értékállóbbak is tehát jobb fedezetként szolgálnak a későbbiekben.

A hitelintézetek számára tőkekedvezményt jelent a zöld hitel: Amennyiben az ingatlan ,,BB” energetikai besorolású, abban az esetben korszerűsítése, adásvétele és építése esetén 5 százalékot, viszont ha legalább ,,AA” minősítésű akkor ugyanezekre a célokra már a hitelösszeg 7 százalékát kapják meg kedvezményként.

Tekintse meg debreceni lakáskínálatunkat!
Eladó új ingatlanok Debrecenben

  • Nagy az érdeklődés a CSOK iránt.
    Hitelből vásárlók aránya jelenleg 20% a piacon a Duna House Hitel Centrumának adatai alapján. Ingatlant vásárlók nagy része továbbra is készpénzzel fizet. Az általuk felvett hitelösszeg átlaga jelenleg 6,5 millió Forint, országos átlagban.
  • Áfacsökkentés
    2016. januártól a 150 négyzetméteresnél kisebb új építésű lakások és a 300 négyzetméteresnél nem nagyobb új építésű családi házak áfáját 27 százalékról 5 százalékra csökkentette a kormány a következő négy évre.